Blogg ALGRENT

ALGRENT

April 10,2021

Därför får du mossa på tak

Mossa på tak är ofta ett problem för villaägare. Ju längre ett tak håller fukt, desto mer mossa växer på betongpannorna. När temperaturen sedan sjunker under 0 grader kan mossan sedan spräcka delar av betongpannan. 


Ett sätt att undvika detta är att rengöra tak från mossan

Det finns många olika anledningar till att mossa kan börja växa på ett tak. Mossa växer oftast på hustak i skogsområden med många träd. Takets lutning, förekomsten av en täckande beläggning på pannan och en korrekt isolering av taket från insidan är också faktorer som avgör om ett tak är känsligt för mosstillväxt.

Faktorer för att mossa på tak ska börja växa 

Är taket skuggat större delen av dagen? Mossa gillar inte solljus, så var särskilt uppmärksam om ditt tak ligger i skugga.


Har du gamla takpannor, där beläggningen försvunnit är risken betydligt större för tillväxt av mossan på taket. Takpannor utan beläggning håller fukten betydligt längre än nya pannor, vilket ger mer mossa.


Mossa föredrar en fuktig miljö, så det är oftast på takets norra sida som mossa börjar växa. De nedre kanterna på pannan är särskilt känsliga för mossa eftersom solljuset inte når in under taket.

Mossa är mindre vanligt på tak med brant lutning, eftersom regnet flyter lättare och faller snabbare än på tak med lägre lutning.


Ofta är eternittak hårt drabbade av mossa. Dessa tak är dessutom sköra att gå på ifall man ska skrapa bort mossa.

Så här växer mossa på tak 

Allt som hamnar på taket, t.ex. nedfallna löv, fågelspillning, och pollen, blir som ett gödningsmedel för mossan, som får den att växa.


Som nämnts ovan finns det olika åtgärder som kan vidtas för att minska tillväxten av mossa. Exempelvis ta bort höstlöven på våren. Mossa frodas i en sur och fuktig miljö. Både mossa och lava gillar inte solljus och torka, så att klippa ner träd och buskar som skuggar taket är ett enkelt sätt att förhindra spridning av mossa på takpannor.

Att ta bort mossan på taket 

Börja med att ta en hårdare sopborste eller en takskrapa för att skrapa bort de största klumparna av mossan.


Det effektivaste medlet för att ta bort mossa  på tak är Algrent. Blanda ALGRENT enligt instruktion och spruta på blandningen på taket. Lättast och smidigast är att använda en lågtrycksspruta. Mossan dör direkt, men kommer sitta kvar. Efterhand med regnskurar och blåst kommer den döda mossa falla ner. 


Är du otålig och vill snabbt få ett snyggt och rent tak, kan du spola av taket med en högtryckstvätt eller trädgårdsslang efter 2 dagar.

Ta bort mossa från tak

Bloggarkiv

Takrengöring. Tips från en kund som köpt ALGRENT PROFFS
Blogg ALGRENT ALGRENT Nov 15,2022 Grundlig och avancerad Takrengöring  En person ifrån Halland hörde av...
Bästa och billigast fasadtvätt gör du enkelt själv
Blogg ALGRENT ALGRENT MAJ 17,2021 Fasadtvätt fixar du enkelt och smidigt själv Tillväxten av svampar,...
Därför får du mossa på tak. Tips på hur du på sikt skyddar ditt tak
Blogg ALGRENT ALGRENT April 10,2021 Därför får du mossa på tak Mossa på tak är...