Blogg ALGRENT

ALGRENT

MAJ 17,2021

Fasadtvätt fixar du enkelt och smidigt själv

Tillväxten av svampar, alger, och mögel ökar när klimatet blir varmare och fuktigare. En annan orsak till att mögel uppstår lättare idag är att moderna fasadfärger är miljövänliga.


Förr innehåll fasadfärger hög koncentration av kemikalier som bly och kvicksilver mot svartmögel och alger. Bra för fasaden, men sämre för miljön och människor. Men det är bra att vi har övergått till mer miljövänliga fasadfärger.


Med moderna färger innebär det att vi måste rengöra och tvätta fasaden oftare än tidigare. Hur ofta beror på hur du gör och vilken typ av rengöringsmedel du använder.


Problemen med svartmögel och alger skiljer sig mycket på var i landet var du bor. I storstadsregionerna är det större problem med mögel och gröna lager på fasaden än vad man har på landsbygden. Desto mer luftföroreningar, ju bättre trivs mikroorganismer som är grunden till mögel och alger bildas.


I kustnära områden har oftast inte problem med svartmögel och alger. Vinden innehåller mycket salt som har en negativ påverkan på mikroorganismer. Därför är fasaderna vitare på västkusten än på östkusten, mindre svartmögel och alger.

Högtryckstvätt när du utför fasadtvätt

Att använda en högtryckstvätt för att tvätta fasaden rekommenderas inte. Risken är mycket stor att du trycker in vatten bakom fasaden, vilket kan ge mögelproblem bakom fasaden. Dessutom kommer du ha lika mycket mögel och alger året efter.


Att använda högtryckstvätt är som att slipa fasaden med sandpapper. Du slipar av mögel och alger från ytan, men den finns kvar i ytans porer.

Utrustning och rengöringsmedel vid fasadtvätt 

Du behöver självklart skyddshandskar, rengöringsmedel, vatten och troligtvis en stege.


Valet av rengöringsmedel är avgörande för hur du ska applicera blandningen på fasaden. Om du tycker det är en trevlig fysisk sysselsättning med fasadtvätt , kan du använda diskmedel, såpa eller ättika.


Då behöver du en fasadborste och en hink med blandningen. Fasadborsten skrubbar bort svartmögel och gröna alger från ytan. Den långvariga effekten innan ny påväxt är väldigt begränsad om du använder diskmedel, såpa eller ättika. Produkterna neutraliserar inte svartmögel, alger eller lava på fasaden.


Vill du göra fasadtvätt snabbt och enkelt och inte så ofta, ska du välja Algrent.

Då kan du applicera blandningen med en lågtrycksspruta. Ett normalt enplanshus på 150kvm klarar du av fasadtvätten på 2 timmar. Ett tvåplans hus tar något längre, eftersom du kommer behöva vara på en stege.


Du applicera blandningen på fasaden och därefter är det klart. Svartmögel, alger och lava kommer att neutraliseras direkt med Algrent. Efterhand kommer påväxten sköljas bort av regn och vind. Om du vill ha ett snabbt en ren fasad, kan du efter 48 timmar spola av fasaden med en trädgårdsslang.

Effektiv fasadtvätt

Bloggarkiv

Takrengöring. Tips från en kund som köpt ALGRENT PROFFS
Blogg ALGRENT ALGRENT Nov 15,2022 Grundlig och avancerad Takrengöring  En person ifrån Halland hörde av...
Bästa och billigast fasadtvätt gör du enkelt själv
Blogg ALGRENT ALGRENT MAJ 17,2021 Fasadtvätt fixar du enkelt och smidigt själv Tillväxten av svampar,...
Därför får du mossa på tak. Tips på hur du på sikt skyddar ditt tak
Blogg ALGRENT ALGRENT April 10,2021 Därför får du mossa på tak Mossa på tak är...