Blogg ALGRENT

Medel mot mossa, alger och svartmögel

ALGRENT

MAJ 17,2021

Fasadtvätt fixar du enkelt och smidigt själv

Tillväxten av svampar, alger, och mögel ökar när klimatet blir varmare och fuktigare. En annan orsak till att mögel uppstår lättare idag är att moderna fasadfärger är miljövänliga.


Förr innehåll fasadfärger hög koncentration av kemikalier som bly och kvicksilver mot svartmögel och alger. Bra för fasaden, men sämre för miljön och människor. Men det är bra att vi har övergått till mer miljövänliga fasadfärger.


Med moderna färger innebär det att vi måste rengöra och tvätta fasaden oftare än tidigare. Hur ofta beror på hur du gör och vilken typ av rengöringsmedel du använder.


Problemen med svartmögel och alger skiljer sig mycket på var i landet var du bor. I storstadsregionerna är det större problem med mögel och gröna lager på fasaden än vad man har på landsbygden. Desto mer luftföroreningar, ju bättre trivs mikroorganismer som är grunden till mögel och alger bildas.


I kustnära områden har oftast inte problem med svartmögel och alger. Vinden innehåller mycket salt som har en negativ påverkan på mikroorganismer. Därför är fasaderna vitare på västkusten än på östkusten, mindre svartmögel och alger.

Högtryckstvätt när du utför fasadtvätt

Att använda en högtryckstvätt för att tvätta fasaden rekommenderas inte. Risken är mycket stor att du trycker in vatten bakom fasaden, vilket kan ge mögelproblem bakom fasaden. Dessutom kommer du ha lika mycket mögel och alger året efter.


Att använda högtryckstvätt är som att slipa fasaden med sandpapper. Du slipar av mögel och alger från ytan, men den finns kvar i ytans porer.

Utrustning och rengöringsmedel vid fasadtvätt 

Du behöver självklart skyddshandskar, rengöringsmedel, vatten och troligtvis en stege.


Valet av rengöringsmedel är avgörande för hur du ska applicera blandningen på fasaden. Om du tycker det är en trevlig fysisk sysselsättning med fasadtvätt , kan du använda diskmedel, såpa eller ättika.


Då behöver du en fasadborste och en hink med blandningen. Fasadborsten skrubbar bort svartmögel och gröna alger från ytan. Den långvariga effekten innan ny påväxt är väldigt begränsad om du använder diskmedel, såpa eller ättika. Produkterna neutraliserar inte svartmögel, alger eller lavar på fasaden.


Vill du göra fasadtvätt snabbt och enkelt och inte så ofta, ska du välja Algrent.

Då kan du applicera blandningen med en lågtrycksspruta. Ett normalt enplanshus på 150kvm klarar du av fasadtvätten på 2 timmar. Ett tvåplans hus tar något längre, eftersom du kommer behöva vara på en stege.


Du applicera blandningen på fasaden och därefter är det klart. Svartmögel, alger och lavar kommer att neutraliseras direkt med Algrent. Efterhand kommer påväxten sköljas bort av regn och vind. Om du vill ha ett snabbt en ren fasad, kan du efter 48 timmar spola av fasaden med en trädgårdsslang.


Många villaägare har en regntunna för att samla upp regnvatten. Efter några års användning kan både utsidan och insidan på regntunnan vara hårt ansatt av alger. Rengöring av regntunnans utsida går bra med Algrent. Men att rengöra regntunnan på insidan samtidigt som man tvättar fasaden är inte att rekommendera.


Även om Algrent är biologiskt nedbrytbart, bör man undvika att de sprids i trädgården genom vattning av regnvatten. Behöver du rengöra din regntunna på insidan rekommendera vi att du läser artikeln på tradgardsskolan.se. Artikeln innehåller även mycket information om vilka som är bäst i test av regntunnor.

Produkter från ALGRENT


ALGRENT
ALGRENT
För enklare påväxt 
Räcker upp till 80 kvm*
199 kr540 kr

BÄSTA VALET

2st ALGRENT
PROFFS
För professionell sanering
Räcker upp till 200 kvm*
Mossmedel tak bäst i test
598 kr1 406 kr

POPULÄRAST

ALGRENT
PROFFS
Mot svår påväxt
Räcker upp till 100 kvm*
299 kr703 kr

* Åtgång av ALGRENT utifrån olika påväxt

Rengöring av mossa, alger, lava, svartmögel, rödalger och kakelpest

Produkter från ALGRENT

OPTIMAL
ALGRENT
För enklare påväxt
Räcker upp till 80 kvm*
199 kr540 kr

POPULÄRAST

ALGRENT PROFFS
Mot svår påväxt
Räcker upp till 100 kvm*
299 kr703 kr

BÄSTA VALET

2st ALGRENT PROFFS
För professionell sanering. Räcker upp till 200 kvm*
Mossmedel tak bäst i test
598 kr1 406 kr

*Åtgång av Algrent Proffs och Algrent utifrån olika påväxt

Rengöring av mossa, alger, lava, svartmögel, rödalger och kakelpest
mossa på Shingeltak

Bloggarkiv

Vad krävs för att slippa mossan på taket
Blogg ALGRENT ALGRENT MAJ 25,2023 Produkterna ”Grönfri Biltema” och ”Grönfri Jula” Det vanligaste problemet en...
När är ska du göra en takbesiktning
Blogg ALGRENT ALGRENT Juni 12,2023 Vi på Algrent får ibland frågor om det är lämpligt...
Allt du behöver veta om Bensaltensid -Din ultimata guide
Blogg ALGRENT ALGRENT April 20,2023 Eftersom att vi på Algrent får mycket frågor om Bensaltensid,...