Blogg ALGRENT

Medel mot mossa och alger

ALGRENT

MAJ 25,2023

Produkterna ”Grönfri Biltema” och ”Grönfri Jula”

Det vanligaste problemet en villaägare har är problem med mossa på taket. Algrent har under åren fått många frågor, hur effektivast man tar bort mossa från tak. Vi har under många år gjort tester hur vår produkt fungerar mot mossa. Därför har vi på Algrent en god uppfattning hur vår produkt fungerar och hur den effektivast fungerar att rengöra ett tak från mossa.

Studier av problemet mossa på tak

I Sverige finns det ca 1.5 miljoner villor (inkl fritidshus). Cirka 20% av dessa ha problem eller har haft problem med mossa. Det är relativt jämt fördelat i Sverige, men något mindre problem i södra Sverige, eftersom luftfuktigheten är något lägre och temperaturen något högre där.


Alla professionella produkter som finns att köpa mot mossa i Sverige innehåller bensaltensid. Vissa leverantörer har andra ingredienser, som etanol, skumdämpande medel etc. Men de som ger effekt mot mossan är bensaltensiden.

Koncentration Bensaltensid

De allmänna studier och rapporter dom finns som finns att tillgå säger att koncentrationen av bensaltensid ska ligga mellan 1 till 2% för att man effektivt ska neutralisera mossan när du ska rengöra tak.


Ofta får vi på Algrent frågor kring våra konkurrenters produkter. Vi brukar alltid svara att det är upp andra tillverkare att ta ansvar för sin produkt och förklara effekten av deras produkter. Men frågorna brukar alltid till slut handlar om många procent Bensalatensid tillverkaren X har, och hur stark är Algrent är när man blandat enligt tillverkarens rekommendation.


Därför redovisar vi de uppgifter som finns kring bensaltensid för de två vanligaste produkterna mot mossa på tak, som Algrents kunder frågar om. Uppgifterna har vi fått igenom att analysera säkerhetsdatabladen som tillverkaren är skyldig att tillhanda hålla. Det är viktigt att påpeka vi endast tittat på information som är offentlig. Det är upp till varje tillverkare att förklara om det finns andra aspekter eller fördelar med deras produkt.

Produkten ”Grönfri Biltema”

Biltema säljer ett flertal produkter mot påväxt. Produkten Trallrent är ingen produkt mot påväxt och innehåller inget svampdödande medel, utan endast tensider.


Biltemas produkter har fått namnet Grönfri Biltema eller Grön fri Biltema i folkmun. Orsaken är troligtvis att Japes produkt Grönfri är så marknadsledande att andra blir efterföljare.

Produkten mot mossa på tak heter Taktvätt hos Biltema. Förpackningen är på 2.5 liter och innehåller 4,9% Bensaltensid. Om man följer tillverkas anvisningar för att blanda, ger det en koncentration på 0.98% bensaltensid som du lägger på taket.


Enligt Biltema ska 2.5 liter koncentrat räcka till 125-150 kvm tak. Algrent räkna med 0.2-0.25 liter blandning per kvm. Enligt vårt sätt att räkna, räcker Biltema Taktvätt till 50-62,5 Kvm, vilket betydligt mindre än vad Biltema uppger.


Räkna man istället att det ska räcka till 125-150 Kvm och blanda ut det med mer vatten, blir koncentrationen 0,39-0,41% Bensaltensid. Detta är klart lägre än de studier som säger en koncentration på 1-2% av Bensaltensid behövs för att mossa på tak.

Produkten ”Grönfri Jula”

Även Jula har flera produkter mot påväxt. Som för Biltema har Jula Produkten Tralltvätt som inte innehåller något svampdödande medel, utan endast tensider.


Precis som för konkurrenten Biltema har Julas produkter fått smeknamnet Grönfri Jula ute i Sverige. Skälet är säkert detsamma, och syftar på Jape Produkt Grönfri.


Produkten mot mossa på tak hos Jula heter Takrent är av märket Hard Head. Förpackningen är på 5 liter och innehåller 2,5% Bensaltensid enligt säkerhetsdatabladet från tillverkaren. Enligt Hard Head och Jula ska Takrent blandas 1:5 och räcka till 120-168 Kvm takyta. Blanda du enligt tillverkaren rekommendation blir koncentrationen av Bensaltensid 0,5%.


Om man räknar som Algrent, med en åtgång på 0,2-0,25 liter blandning per kvm. Då räcker 5 liter Takrent till 100-125 kvm takyta, vilket är något lägre än vad Jula och Hard Head uppger.

Räkna man istället att det ska räcka till 120-168 Kvm och blanda ut det med mer vatten, blir koncentrationen 0,37-0,41% Bensaltensid. Detta är klart lägre än de studier som säger en koncentration på 1-2% för att mossa på tak.

Slutsats om Produkterna

Vi har redovisat 2st av de konkurrerande produkterna som vi oftast får frågor om. I denna analys har vi endast använt oss av den offentliga informationen från säkerhetsdatabladen som finns tillgänglig.


Algrent har endast tittat på koncentrationen av Bensaltensid i dessa produkter, och gjort vår tolkning av detta. Det kan finnas andra aspekter att ta hänsyn till, som tillverkarna av dessa produkter har.

Produkter från ALGRENT


ALGRENT
ALGRENT
För enklare påväxt 
Räcker upp till 80 kvm*
199 kr540 kr

BÄSTA VALET

2st ALGRENT
PROFFS
För professionell sanering
Räcker upp till 200 kvm*
Mossmedel tak bäst i test
598 kr1 406 kr

POPULÄRAST

ALGRENT
PROFFS
Mot svår påväxt
Räcker upp till 100 kvm*
299 kr703 kr

* Åtgång av ALGRENT utifrån olika påväxt

Rengöring av mossa, alger, lava, svartmögel, rödalger och kakelpest

Produkter från ALGRENT

OPTIMAL
ALGRENT
För enklare påväxt
Räcker upp till 80 kvm*
199 kr540 kr

POPULÄRAST

ALGRENT PROFFS
Mot svår påväxt
Räcker upp till 100 kvm*
299 kr703 kr

BÄSTA VALET

2st ALGRENT PROFFS
För professionell sanering. Räcker upp till 200 kvm*
Mossmedel tak bäst i test
598 kr1 406 kr

*Åtgång av Algrent Proffs och Algrent utifrån olika påväxt

Rengöring av mossa, alger, lava, svartmögel, rödalger och kakelpest
mossa på Shingeltak

Bloggarkiv

Vad krävs för att slippa mossan på taket
Blogg ALGRENT ALGRENT MAJ 25,2023 Produkterna ”Grönfri Biltema” och ”Grönfri Jula” Det vanligaste problemet en...
När är ska du göra en takbesiktning
Blogg ALGRENT ALGRENT Juni 12,2023 Vi på Algrent får ibland frågor om det är lämpligt...
Allt du behöver veta om Bensaltensid -Din ultimata guide
Blogg ALGRENT ALGRENT April 20,2023 Eftersom att vi på Algrent får mycket frågor om Bensaltensid,...